ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40
Τίτλος: ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40
Συγγραφέας: ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 960-206-293-2
Έτος Έκδοσης: 12/1995
Σελίδες: 486 με εικονογράφηση
Διαστάσεις: 17Χ24, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Τιμή: 0,00€
Διαθεσιμότητα: Εξαντλημένο

Το λογοτεχνικό περιοδικό "Ελληνική Δημιουργία" ιδρύθηκε το 1948 από τον Ακαδημαϊκό Σπύρο Μελά (1883-1966) πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα και κριτικό, και εξακολούθησε να εκδίδεται υπό τη διεύθυνσή του ως δεκαπενθήμερη έκδοση μέχρι το 1954. Εκδόθηκαν συνολικά 153 τεύχη, τα οποία, κατά εξάμηνο, αποτελούν 13 πολυσέλιδους τόμους. Τα περισσότερα είναι αφιερωμένα σε κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, καθώς και σε ιστορικά γεγονότα, τόπους κλπ.

Ειδικά πολυσέλιδα τεύχη είναι αφιερωμένα στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και ποιητές: Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Αισχύλο, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Πίνδαρο, Θεόκριτο.
Στους νεότερους ποιητές και πεζογράφους μας: Σολωμό, Κάλβο, Πολυλά, Τυπάλδο, Βαλαωρίτη, Λασκαράτο, Μαβίλη, Τερτσέτη, Ξενόπουλο, Παλαμά, Κρυστάλλη, Μαλακάση, Δροσίνη, Βιζυηνό, Πορφύρα, Νιρβάνα, Πάλλη, Ουράνη, Γρυπάρη, Εφταλιώτη, Προβελέγγιο, Χριστομάνο, Βικέλα, Κονδυλάκη, Παπαδιαμάντη, Παπαντωνίου, Μητσάκη, Ροΐδη, Καρκαβίτσα, Καμπούρογλου, Ίωνα Δραγούμη, Κ. Θεοτόκη, Μάτεση, Καλοσγούρο, Σκίπη, Περικλή Γιαννόπουλο, Γιάννη Αποστολάκη, Τέλλο ʼγρα, Φώτο Πολίτη και άλλους πολλούς.

Επίσης ειδικά αφιερώματα σε ιστορικά γεγονότα, τόπους, πνευματικά ιδρύματα, γιορτές κλπ: Στο 1821, το 1940, το Δημοτικό τραγούδι, τα Βυζαντινολογικά συνέδρια, το Κρητικό θέατρο, τον Ερωτόκριτο, τον Διγενή Ακρίτα, το ιστορικό μυθιστόρημα, την Ελληνική Μουσική, την Ιόνιο Ακαδημία, τα 40 χρόνια της Λαογραφίας, τα Επτάνησα, την Κύπρο, το ʼγιο Όρος, την Ιθάκη, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, το Μεσολόγγι, τη Σάμο, τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα, τον Δεκαπενταύγουστο, την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου και άλλα.
Από τα αφιερώματα αυτά καταρτίσαμε έξι τόμους κατά θεματικές ενότητες για να έχει ο μελετητής τη δυνατότητα της επιλογής των θεμάτων που τον ενδιαφέρουν.
- Νεοελληνικές γιορτές: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά
- Νεοελληνικές γιορτές: ʼνοιξη, Πάσχα Δεκαπενταύγουστος
- Το Δημοτικό τραγούδι
- Το έπος του 1940
- Το Αθάνατο '21
- Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα

Θα συνεχίσουμε προσεχώς και με άλλους τόμους όπως: ποιητές και πεζογράφοι της Επτανησιακής Σχολής, ποιητές και πεζογράφοι της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, ποιητές και πεζογράφοι της Σχολής της Τέχνης, ιστορικοί Τόποι, και άλλους τόμους επίσης κατά ενότητες.
Στους συνεργάτες της "Ελληνικής Δημιουργίας" περιλαμβάνονται Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Λογοτέχνες και άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Όλη η πνευματική κληρονομιά της Πατρίδας μας περιέχεται στις σελίδες των 153 τευχών της "Ελληνικής Δημιουργίας".

Περιεχόμενα

ΤΕΥΧΟΣ 18 (1 Νοεμβρίου 1948) 28η Οκτωβρίου 1940
Αχιλ. Βήτα: η πορεία των αιώνων, ποίημα
Ο βασιλιάς της νίκης: λίγα λόγια του για την έννοια του αγώνα
Σπύρου Μελά, (της Ακαδημίας Αθηνών): η μεγάλη μέρα
Νίκου Σημηριώτη: 20 του Οχτώβρη, ποίημα
Δ. Δ. Σούλη, (Καθηγητού της Ιστορίας εις τας Σχολάς Ευελπίδων και Ικάρων): Το κοσμοϊστορικόν "Όχι" της Ελλάδος και η τεραστία σημασία του, μελέτη
Αντρέα Καραντώνη: Πολεμικό ταξίδι
Σ. Μαράντου: Ο Νέρων, ποίημα
Γεωργίου Ζώρα, (Καθηγητή του Πανεπιστημίου): η αρετή και η φιλοπατρία ως ηθική ιδέα εις τον Κάλβον, μελέτη - συνέχεια
Δρόσου Βοσπορίτη: Φτωχή καρδιά... Παληό βιολί, ποίημα
Hayri Engin: Έλληνες! (τουρκική ποίηση)
Alicon Haldane Duncan: Γολγοθάς (αγγλική ποίηση)
Θέμη Τριφύλιου: τραγούδι στην ελικιά της Μαλάμως, διήγημα
Τάκη Χατζή: ζωγραφιά
Πιπίτσας Κουμανταρέα: Βαν Γκογκ, μελέτη, συνέχεια
Τηλέμαχου Αλαβέρα: η μπενζίνα του Βάσου, ποίημα
Γερ. Δ. Κασόλα: Ηλίας Ν. Μπράνιας, ποίημα
Αστέρη Κοββατζή: χωριάτες, μυθιστόρημα, συνέχεια)
Μιχ. Περάνθη: ο κοσμοκαλόγερος (το δράμα του Αλεξ. Παπαδιαμάντη), συνέχεια
Σπύρου Μελά, (της Ακαδημίας Αθηνών). Ο κ. Γ. Θεοτοκάς, αναμορφωτής του παγκοσμίου Θεάτρου, κριτική, συνέχεια.