Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

-55%
Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Τίτλος: Η ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Υπότιτλος: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΑΙΑΡΧΟΥ (ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε') ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
Συγγραφέας: ΚΑΝΔΗΛΩΡΟΣ, ΤΑΚΗΣ Χ.
Ιδιότητα Συγγραφέα: Ιστορικός - Συγγραφέας
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 960-206-560-5
Έτος Έκδοσης: 12/2006
Σελίδες: 118+14 εικόνες
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Επανέκδοση της Α' έκδοσης που έγινε στην Αθήνα το 1897 με πρόλογο του Χάρη Κανδηλώρου και εισαγωγή του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Αθήνα
Τιμή: 5,30€ 2,39€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Το βιβλίο γραμμένο με το γνωστό γλαφυρό ύφος του συγγραφέα είναι ένας γοητευτικός περίπλους στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία σε όλες τις πτυχές του πολιτισμού (κατοικία, ενδυμασία, μεταφορές, τροφές και ποτά, μπαρουτόμυλοι και τεχνίτες, λαϊκή τέχνη, δημοτικά τραγούδια, χοροί, οργανοπαίχτες και μουσικά όργανα, παιδεία, θέατρο, καραγκιόζης, εφημερίδες και περιοδικά, δεισιδαιμονίες, μαγεία, ήθη και έθιμα), τις συνθήκες που είχε επιβάλει ο κατακτητής, τα δεινά, τα βάσανα και τα ποικίλα περιστατικά, τις τάξεις, το εμπόριο, τη θρησκεία (Εκκλησία και μοναχισμός).
Ο αναγνώστης παρακολουθεί την πτώση αλλά και την άνοδο του Ελληνισμού που τον οδήγησε στο μεγάλο Σηκωμό. Από τα χρόνια της ʼλωσης με τους εξισλαμισμούς, τους Νεομάρτυρες και, τους Κρυπτοχριστιανούς ως την οικονομική πρόοδο του Γένους το συναξάρι της εθνικής πορείας των Ελλήνων ξετυλίγεται με συναρπαστικές λεπτομέρειες.

Περιεχόμενα

Πρόλογος Χάρη Κανδηλώρου
Εισαγωγή Βασιλείου Χαραλαμποπούλου
ΠΟΛΙΣ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ
Τα μυστήρια του παρελθόντος
Αρχαία λείψανα
ΕΝΔΟΞΟΣ ΣΧΟΛΗ
Η μονή του Φιλοσόφου
Ίδρυσις νέας Σχολής
Οι δύο Αγάπιοι
Ευεργέται διδάσκαλοι και μαθηταί
ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ
Πόλις αδούλωτος
Ο Μητροπολίτης Ανανίας
Η επανάστασις του 1769
Η καταστροφή των κλεπτών
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ
Εταίροι
Παρασκευαί Σπηλιωτοπούλων
Η Προδοσία της Πυρίτιδος
Αι πρώται μάχαι
Πολεμοφόδια
Οπλαρχηγοί
Γραμματείς και Λόγιοι
Οι πολεμισταί
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ
Περισυλλογή των συντριμμάτων
Οι Δημητσανίται
Η σημερινή πόλις
ΟΙ ΔΥΟ ΙΕΡΑΡΧΑΙ
Ο Γερμανός
Ο Πατριάρχης
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ

Για τον συγγραφέα:

Ο Τ.Χ. Κανδηλώρος (1874- 1934) ήταν δικηγόρος στον Πύργο, έπειτα διορίσθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με ιστορικές και άλλες μελέτες. Έγραψε την Ιστορία της Δημητσάνης και την Ιστορία της Γορτυνίας, τη Βιογραφία του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε΄, τη Δίκη του Κολοκοτρώνη, τον Αρματωλισμό της Πελοποννήσου και άλλα βιβλία, ιστορικά, λαογραφικά κλπ. Δημοσίευσε ακόμη και ποιήματα και μερικά λογοτεχνικά έργα. Το 1903 και 1906 εξέδωσε την «Αρκαδική Επετηρίδα» σε δύο τόμους. Τα έργα του διαβάζονται με ενδιαφέρον και σήμερα, διότι περιέχουν αξιόλογες ιστορικές πληροφορίες.