Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑ
Στο περισπούδαστο αυτό έργο διερευνάται συστηματικά η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας μέσα από τις ιστορικές περιπέτειες του ελληνικού έθνους από την ελληνιστική περίοδο μέχρι σήμερα. Περιγράφεται η διαμόρφωση της Κοινής γλώσσας κατά τους πρώιμους και όψιμους αιώνες του Μεσαίωνα (6ος αι. έως το 1453) και κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, τα ξένα γλωσσικά δάνεια που είναι αποτέλεσμα των ξενικών κατακτήσεων (φραγκοκρατία, βενετοκρατία, τουρκοκρατία), τα νεοελληνικά ιδιώματα και η διαμόρφωση της Νεοελληνικής μας γλώσσας, ης Δημοτικής.
Το έργο αποτελεί πολύτιμη συμβολή στη μελέτη της καταγωγής και της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας και με την επιστημονική τεκμηρίωση, την πλούσια βιβλιογραφία, το γλωσσάριο και το ευρετήριό του αποβαίνει χρήσιμο βοήθημα σε κάθε ενδιαφερόμενο για την ιστορία της εξέλιξης της εθνικής μας γλώσσας.
Για τον συγγραφέα:
Γεννήθηκε το 1914 στη Γλασκώβη. Σπούδασε στην Kelvinside Academy της Γλασκώβης (1931- 1935) όπου και αρίστευσε στις κλασικές σπουδές. Φοίτησε επίσης στο Κολλέγιο Balliol της Οξφόρδης (1935- 1939). Δίδαξε στο Κολλέγιο Merton της Οξφόρδης (1946- 1947) και κατόπιν ως υφηγητής της κλασικής φιλολογίας στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1947- 1965) και στη συνέχεια ως καθηγητής Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας ιστορίας στο Κολλέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι μέλος του Συμβουλίου για την προώθηση των Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, καθώς και πρόεδρος της αγγλικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Browning επισκέφτηκε πολλές φορές την Ελλάδα και την Κύπρο. Συνεργάστηκε σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, Εγκυκλοπαίδειες και Λεξικά παγκοσμίου κύρους.