Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΩΝ ΘΕΩΝ
Μπορούμε να αποδώσουμε μια καθημερινή ζωή στους αιγυπτιακούς θεούς; Προτιμούμε να τους φανταζόμαστε ακίνητους, όμοιους με τα αγάλματά τους ή με τα ανάγλυφα των ναών. Μολαταύτα, οι συγγραφείς, πετυχαίνουν να ξαναδώσουν ζωή και αίσθηση στις ιερατικές φιγούρες του αιγυπτιακού πανθέου.
Πρώτα, ο Ντιμίτρι Μεκς περιγράφει τις αρχές του κόσμου, τη Χρυσή εκείνη εποχή, στην οποία οι θεοί βάζουν τέλος στην ανταρσία των ανθρώπων και χωρίζονται από αυτούς. Μας ιστορεί τους τρόπους ζωής και τα βάσανα μιας θεϊκής κοινωνίας, που τη συνταράζουν αδιάκοπα οι καυγάδες και οι διενέξεις.
Η Χριστίνα Φάβαρντ-Μεκς μας εισάγει στους ναούς, για να γίνουμε θεατές των λατρευτικών ιεροτελεστιών. Στην πραγματικότητα αυτές οι γοητευτικές τελετές καθιερώνουν ανάμεσα στους θεούς και στο βασιλιά, μοναδικό μεσολαβητή των ανθρώπων απέναντί τους, μια καθημερινή σχέση ουσιαστική για τη διατήρηση των κοσμικών ισορροπιών.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ (DIMITRI MEEKS)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α': ΚΑΤΑΓΩΓΗ-ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β': ΙΕΡΑΡΧΙΕΣ-ΕΞΟΥΣΙΕΣ-ΟΜΑΔΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ': Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ': ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε': ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ( CHRISTINE FAVARD-MEEKS)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ': Η ΜΗΧΑΝΗ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΕΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ': ΟΙ ΘΕΟΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η': ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ': ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΘΕΟ ΣΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ ΘΕΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι': Η ΜΗΧΑΝΗ ΣΥΜΠΑΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΘΕΟΤΗΤΩΝ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΥΡΙΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΧΑΡΤΗΣ
ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ
Για τους συγγραφείς:
Ο Ντιμίτρι Μεκς και η Χριστίνα Φαβάρ- Μεκς είναι αιγυπτιολόγοι. Γεννημένη το 1936 η Χρ. Φαβάρ- Μεκς ήταν διευθύντρια εργασιών στην Πρακτική Σχολή των Ανωτέρων Σπουδών. Γεννημένος το 1941 ο Ντιμίτρι Μεκς υπήρξε μέλος του Ινστιτούτου του Καΐρου (1968- 1971) και αργότερα διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας.