Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

-25%
Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τίτλος: Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Συγγραφέας: SCHWYZER, EDUARD
Ιδιότητα Συγγραφέα: Καθηγητής Πανεπιστημίου
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
Μετάφραση: Παπατσίμπας Γ.Ε.-Χαιρόπουλος Π.
Επιμέλεια: Παπατσίμπας Γεώργιος Ε.
Ιδιότητα επιμελιτή: Δρ. φιλόλογος
ISBN: 978-960-206-471-4
Έτος Έκδοσης: 12/2015
Σελίδες: XXXVI+914
Διαστάσεις: 17Χ24, σκληρόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: ΣΤ' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 63,60€ 47,70€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

«Η Σύνταξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας» των Schwyzer - Debrunner είναι ένα από τα έργα εκείνα που αξιοποιούν στο έπακρον τα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας. Η μελέτη της σύνταξης από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους έως τη σύγχρονη εποχή, η σύγκριση των συντάξεων της Ελληνικής και των άλλων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, η σχέση φιλολογικής και ιστορικοσυγκριτικής σύνταξης, η εξέλιξη της ελληνικής σύνταξης από το ινδοευρωπαϊκό της υπόστρωμα έως τη Νεοελληνική είναι μερικά μόνο από τα θέματα που προσεγγίζουν με διεισδυτικό και αναλυτικό τρόπο οι Ε. Schwyzer και Α. Debrunner.

Με αφετηρία τη μορφή, αναλύουν συστηματικά τη σημασία και τη λειτουργία επιμέρους λέξεων, των συνόλων λέξεων και των προτάσεων. Η μελέτη χωρίζεται κατά κύριο λόγο σ΄ ένα αναλυτικό και ένα συνθετικό τμήμα. Στο αναλυτικό τμήμα απομονώνονται οι σημασίες και οι λειτουργίες των μερών και των τύπων του λόγου, ενώ στο συνθετικό τα μέρη του λόγου εξετάζονται από την ιδιαίτερη οπτική γωνία της σύνταξης και της θεωρίας της πρότασης. Στόχος δεν είναι απλώς η παράθεση εκτεταμένου γλωσσικού υλικού, αλλά η προπαρασκευή μιας συνολικής ιστορικής σύλληψης των γραμματικών φαινoμένων που στοχεύει στην επίτευξη της ολικής γλωσσικής κατανόησης.

 

 

Περιεχόμενα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΥΦΟΛΟΓΙΑ
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
Γ. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΛΕΚΤΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Δ. ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΥΦΟΛΟΓΙΑ
Ε. ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Για τον συγγραφέα:

Ο Eduard Schwyzer, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, εργάστηκε επί είκοσι έτη για τη σύνταξη της «Ελληνικής Γραμματικής» του. Απεβίωσε το 1943 πριν δει να δημοσιεύεται ο δεύτερος τόμος του έργου του, που είναι «η Σύνταξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας». Το έργο ολοκλήρωσε και εξέδωσε ο Albert Debrunner, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βέρνης.