Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ

-55%
Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ
Τίτλος: Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ
Υπότιτλος: ΔΟΚΙΜΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Συγγραφέας: ΜΟΣΧΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν.
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 960-206-365-7
Έτος Έκδοσης: 12/1993
Σελίδες: 355+12 εικόνες εκτός κειμένου
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Τιμή: 5,30€ 2,39€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Γράφει κάπου ο Πωλ Βαλερύ: "Ἐνα έργο διαρκεί κατά το μέτρο που είναι ικανό να φαίνεται εντελώς αλλοιώτικο  απ' ότι το έφτασε ο δημιουργός του". Και ακόμα συμπληρώνει τη σκέψη του με τα εξής: "Αλλοίμονο στον ποιητή που το έργο του δεν αποδίδει παρά μονάχα ό,τι αυτός θέλησε να πει".

Να ποιο είναι, λοιπόν, το χρέος του κριτικού: να μελετήσει ένα έργο στο βάθος του, να το αναλύσει στους αρμούς του και να προσπαθήσει ν' ανακαλύψει σ' αυτό καινούργιες φλέβες μιας υπόγειας στοάς μεταλλείου. Τούτο είναι που σε τελευταία ανάλυση δικαιώνει και το έργο και τον κριτικό.

Στο βιβλίο αυτό, καρπό πολύμοχθης έρευνας και συστηματικής μελέτης του μεγάλου και πολύμορφου έργου του μεγαλύτερου ποιητή της νεώτερης Ελλάδας, ο Ε.Ν. Μόσχος ερευνά το μεταφυσικό πρόβλημα του ποιητή. Και το κάνει χωρίς καμιά προσκόλληση σε ορισμένη κριτική μέθοδο, με αδογμάτιστη σκέψη, με κρίση αντικειμενική και προπαντός με απέραντη αγάπη για το μεγαλόπνοο ποιητή μας, τον ποιητή με τον αφάνταστο πλούτο των ιδεών, διαλογισμών και συναισθημάτων, με την εντυπωσιακή πληθωρικότητα των θεμάτων και την εκπληκτική ποικιλία των εμπνεύσεων.

Για τον συγγραφέα:

Ο Ε.Ν. Μόσχος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1925. Σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ και κατόπιν νομικά στοΠανεπιστήμιο Αθηνών. Δικηγόρησε επί τριάντα πέντε χρόνια. Συνεργάστηκε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, όπως στη “Διάπλαση των Παίδων”, στη “Νέα Εστία”, “Πνευματική Ζωή”, “Φιλολογική Πρωτοχρονιά”, “Παρνασσός”, “Πνευματική Κύπρος”, “Νέα Πορεία”, “Τετράδια Ευθύνης”, στο “Βήμα”, στην “Καθημερινή” κλπ δημοσιεύοντας ποιήματα, διηγήματα, μεταφράσεις, δοκίμια, μελετήματα, βιβλιοκριτικά σημειώματα και θεατρικές κριτικές. Για το βιβλίο του “Αποτιμήσεις” απέσπασε το 1979 το Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών και για το βιβλίο του “Μύρο και Δάκρυ” απέσπασε το 1988 το Βραβείο Δοκιμίου του “Ιδρύματος Κώστα και Ελ. Ουράνη” της Ακαδημίας Αθηνών.